De omgeving van Meerssen

Idyllisch en verrassend genieten van groen

Zowel midden in de kern van Meerssen als vlak eromheen en ook ver daarbuiten vind je de natuur in allerlei vormen. Het Proosdijpark vormt het groene hart van Meerssen, een elegant wandelpark met eeuwenoude bomen, de kabbelende Watervalbeek en een monumentaal theehuisje. De kern wordt omringd door een gevarieerd bosgebied, waar je niet alleen het steilste hellingbos van Nederland trotseert, maar ook bijzondere flora en fauna ontdekt. Midden in de natuur ligt het idyllische gehucht Waterval en op de Wijngaardsberg liggen de oude, Romeinse wijngronden. Ook de natuur van Meerssen verrast!

Highlights

Gloriëtte

Midden in het park bevindt zich de Gloriëtte (afgeleid van ‘gloriëren’), een voormalig monumentaal theehuisje in neo-barokke stijl uit 1895. De Gloriëtte werd gebouwd op een heuvel aan de rand van het park in opdracht van toenmalig landgoedeigenaar Amadée Stevens. Het bouwen van een dergelijk theehuis werd destijds gezien als teken van welgesteldheid. De Gloriëtte is nu een van de schitterende trouwlocaties die de gemeente rijk is.

Lees meer

Bunderbos

Het Bunderbos, met een bijzonder rijke en zeldzame flora, is het steilste hellingbos (denk aan stevige schoenen!) van Nederland. Hier ontspringen diverse bronnen en kom je meerdere kabbelende beekjes tegen. Vooral in het voorjaar is het hier vanwege de rijke voorjaarsbloeiers een waar feest; sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, daslook en vele andere bijzondere soorten zijn  dan te zien.

Lees meer

De Dellen en het Meerssenerbroek

Natuurgebieden De Dellen en het Meerssenerbroek (167 ha) liggen ten zuiden van Meerssen op de zuidelijke helling van het Beneden-Geuldal. Het gebied bestaat uit helling- en plateaubos, in het dal liggen bossen en graslanden langs de Geul met in de ondergrond mergelgrotten. De naam Meerssenerbroek wijst op het moerassige verleden van het gebied. Door het aan de oppervlakte komend grondwater was het aan de voet van het hellingbos altijd moerassig. Ook door overstromingen van de Geul en het Geulke kwam het gebied regelmatig blank te staan. Hierdoor was het een dynamisch gebied, waar telkens nieuwe sedimenten werden afgezet waarin natuurlijk ook veel plantenzaden zaten. De huidige vegetatie wijst daar nog op.

Watervalderbeek en Waterval

De Watervalderbeek ontspringt in het bos van het gehucht Waterval bij Ulestraten. Door allerlei bronnen in datzelfde bos groeide ze uit tot een mooi kabbelende beek. Daarna wringt zij zich tussen de weiden van Waterval door, richting Meerssen, alweer de beek bij de Pletsmolen onder de grond verdwijnt. Het lieflijke gehucht Waterval ligt in een dal van de Watervalderbeek tussen Ulestraten en Raar.

 

Lees meer

Rivierpark Maasvallei

De Maas, een indrukwekkende regenrivier, boetseerde door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Er ontstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden. Hoge en lage waterstanden brachten een grote diversiteit mee. Grind, zand en klei vormen de basis voor een typische fauna en flora.
De Maasvallei is een uitzonderlijk natuurpark met de grillige Maas in de hoofdrol. Deze regenrivier treedt in de winter uit haar bedding en creëert zo een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en uiterwaarden. Het Rivierpark is zo een uniek ecosysteem waar wandelend en fietsend genoeg te ontdekken valt.

 

Lees meer

Buitengoed Geul & Maas

Buitengoed Geul & Maas reikt van Schin op Geul tot aan Borgharen. Het is een langgerekt natuurgebied in de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Maastricht en Meerssen. Wat je vooral gaat opvallen in het gebied zijn de prachtige rivierdalen van de Geul, de Watervalderbeek. de Kanjel & Gelei en de Maas. Daaromheen liggen tientallen bloeiende landgoederen, statige molens en ouderwetse hoeves en kastelen. Een lust voor het oog en een genot voor de kalmerende geest.

Lees meer

Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? Dat zijn de flanken van de Wijngaardsberg in het Limburgse Ulestraten! Al in 968 stonden hier druivenstokken, langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De wijngaarden bestonden tot 1800 en in 2002 keerden ze terug. De wijnen van de Wijngaardsberg wijnen worden geschonken in top restaurants in Nederland en België. Wist je dat er een mooie wandeling langs de Meerssense wijngaarden loopt?

Lees meer

Kernen in Meerssen

Meer over Meerssen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website