De omgeving van Meerssen

Idyllisch en verrassend genieten van groen

Zowel midden in de kern van Meerssen als vlak eromheen en ook ver daarbuiten vind je de natuur in allerlei vormen. Het Proosdijpark vormt het groene hart van Meerssen, een elegant wandelpark met eeuwenoude bomen, de kabbelende Watervalbeek en een monumentaal theehuisje.

 

De kern wordt omringd door een gevarieerd bosgebied, waar je niet alleen het steilste hellingbos van Nederland trotseert, maar ook bijzondere flora en fauna ontdekt. Midden in de natuur ligt het idyllische gehucht Waterval en op de Wijngaardsberg liggen de oude, Romeinse wijngronden. Ook de natuur van Meerssen verrast!

Een panorama over de Curfsgroeve

De Dellen en het Meerssenerbroek

Natuurgebieden De Dellen en het Meerssenerbroek (167 ha) liggen ten zuiden van Meerssen op de zuidelijke helling van het Beneden-Geuldal. Het gebied bestaat uit helling- en plateaubos, in het dal liggen bossen en graslanden langs de Geul met in de ondergrond mergelgrotten. De naam Meerssenerbroek wijst op het moerassige verleden van het gebied. Door het aan de oppervlakte komend grondwater was het aan de voet van het hellingbos altijd moerassig. 

Een klein beekje stroomt door een groen vlak landschap

Watervalderbeek en Waterval

De Watervalderbeek ontspringt in het bos van het gehucht Waterval bij Ulestraten. Door allerlei bronnen in datzelfde bos groeide ze uit tot een mooi kabbelende beek. Daarna wringt zij zich tussen de weiden van Waterval door, richting Meerssen, alweer de beek bij de Pletsmolen onder de grond verdwijnt. Het lieflijke gehucht Waterval ligt in een dal van de Watervalderbeek tussen Ulestraten en Raar.

Gloriëtte

Midden in het park bevindt zich de Gloriëtte (afgeleid van ‘gloriëren’), een voormalig monumentaal theehuisje in neo-barokke stijl uit 1895. De Gloriëtte werd gebouwd op een heuvel aan de rand van het park in opdracht van toenmalig landgoedeigenaar Amadée Stevens. Het bouwen van een dergelijk theehuis werd destijds gezien als teken van welgesteldheid. De Gloriëtte is nu een van de schitterende trouwlocaties die de gemeente rijk is.

Mensen doen onderhoud aan een groene helling in een natuurgebied met op de achtergrond een bosje

The Butterfly House

Stichting The Butterfly House zoekt de verbinding tussen landschap, natuur en mens en zet dit om in projecten waar kunst, natuur en onderzoek/participatie samenkomen. Een uniek initiatief in een uniek stukje natuur in Bunde. Zelf het landschap onderzoeken? Er worden regelmatig workshops, wandelingen en landschapsateliers georganiseerd.

Een bruggetje over het water in de herfst

Buitengoed Geul & Maas

Buitengoed Geul & Maas reikt van Schin op Geul tot aan Borgharen. Het is een langgerekt natuurgebied in de gemeenten Valkenburg aan de Geul, Maastricht en Meerssen. Wat je vooral gaat opvallen in het gebied zijn de prachtige rivierdalen van de Geul, de Watervalderbeek. de Kanjel & Gelei en de Maas. Daaromheen liggen tientallen bloeiende landgoederen, statige molens en ouderwetse hoeves en kastelen. Een lust voor het oog en een genot voor de kalmerende geest.

Rivierpark Maasvallei

Rivier de Maas boetseerde in Limburg door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Er ontstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden en een typische fauna en flora. Historische steden en markante dorpen getuigen van een verleden vervlochten met de Maas. Pak je fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek het nieuwe grensoverschrijdend (toeristisch recreatief) natuurgebied Rivierpark Maasvallei zelf.

Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? Dat zijn de flanken van de Wijngaardsberg in het Limburgse Ulestraten! Al in 968 stonden hier druivenstokken, langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De wijngaarden bestonden tot 1800 en in 2002 keerden ze terug. De wijnen van de Wijngaardsberg worden geschonken in top restaurants in Nederland en België. Probeer het zelf, proef bourgondisch Limburg!

Paddestoelen die aan een tak in het bos groeien

Bunderbos

Het Bunderbos, met een bijzonder rijke en zeldzame flora, is het steilste hellingbos (denk aan stevige schoenen!) van Nederland. Hier ontspringen diverse bronnen en komen bezoekers meerdere kabbelende beekjes tegen. Vooral in het voorjaar is het hier vanwege de rijke voorjaarsbloeiers een waar feest; sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, daslook en vele andere bijzondere soorten zijn dan te zien. 

Te voet door de bijzondere natuur:

Wandelroute Geulle

Geulle, markant Maasdorp met een rijk verleden

Wandelroute Ulestraten

Ulestraten, wandelen tussen wijngaard en Watervalderbeek

Wandelroute De Dellen & het Meerssenerbroek

Een onwaarschijnlijk mooi natuurbied in het Heuvelland.

Wandelroute Bunderbus & Geullerbos

Magische bossen tegen de helling van het Maasdal

Een uitgebreid netwerk voert je langs de mooiste plekjes

De groene omgeving van Meerssen nodigt uit om lekker op je fiets te stappen en je wandelschoenen aan te trekken. Al fietsend of wandelend ontdek je zo een landelijk gebied waar je zomaar een klein kasteel ontdekt in de bossen.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Meerssen:

Wakker worden in Meerssen

Of je nou kiest voor een vakantiewoning, loft, bed & breakfast of camping, in Meerssen ben je meer dan welkom. In één van de vele accommodaties word je uitgerust en vol energie wakker om de prachtige omgeving te ontdekken.

Lees verder

Mis deze hotspots niet

Breng je een bezoek aan Meerssen? Dan hebben wij hier dé hoogtepunten voor je verzameld die je absoluut niet wilt missen. Sommige springen meteen in het oog, terwijl andere echt nog bijna onontdekte parels zijn

Lees verder

Kunst in Meerssen

De serene en natuurrijke omgeving van Meerssen nodigt uit tot het maken van kunst. Langs de Geul, in de Oliemolen van Rothem, ontstond na de Tweede Wereldoorlog zelfs een eigen kunststroming: ‘de Meerssense school’, met als beroemdste aanhanger Charles Eyck.

Lees verder