Van Eyck tot graffiti!
De serene en natuurrijke omgeving van Meerssen nodigt uit tot het maken van kunst. Langs de Geul, in de Oliemolen van Rothem, ontstond na de Tweede Wereldoorlog zelfs een eigen kunststroming: ‘de Meerssense school’, met als beroemdste aanhanger Charles Eyck.
Het uitgebreide oeuvre van deze kunstenaar maakte internationaal furore. Voor Meerssense kunst hoef je niet naar een museum: het ‘ligt’ gewoon op straat! Op de meest onverwachte plekjes kom je beeldhouwwerken tegen, van klassiek tot modern. Hartstikke hip zijn de graffitikunstwerken die minder idyllische plekjes zoals fietstunnels opfleuren.
Geschiedenis
Meerssen was en is nog steeds een aantrekkelijke werk- en vestigingsplek voor kunstenaars. De Prix de Rome (de oudste en meest prestigieuze prijs voor talentvolle kunstenaars en architecten is in Nederland) werd maar liefst vijf maal gewonnen door een Meerssense kunstenaar. Na de eerste Wereldoorlog woonden en werkten hier Charles Eyck, Hub Levigne, Jos Tielens, Harry Koolen en Alphons Volders. Zij deden dat in de voormalige oliemolen van Rothem onder leiding van de uit België gevluchte Jan van Puyenbroeck. Er werd zelfs gesproken over de ‘Meerssense School’.
Ook daarna bleef de gemeente aantrekkelijk als woon- en werkplek voor kunstenaars zoals Rob Stultiens, Gène Eggen en Jos Muris. En nog steeds zijn tal van professionele beeldende kunstenaars in de gemeente woonachtig én werkzaam. Meerssen werd in 1987 extra op de kaart gezet door het zogenaamde MARSNA-project: een internationaal symposium voor beeldhouwkunst dat in nauwe samenwerking met de Jan van Eyck Academie in Maastricht werd georganiseerd. Twaalf beeldhouwers uit Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Griekenland werden daarbij gevraagd kunstwerken uit mergel te vervaardigen.
Tegenwoordig
De afgelopen drie decennia heeft de gemeente op systematische wijze een grote variëteit aan kunstwerken in de openbare ruimte geplaatst. Naast ruimtelijke, abstracte vormen zijn er herkenbare figuratieve uitingen. Waar mogelijk en gewenst is gezocht naar aansluiting bij de historische context of ‘couleur locale’. In andere situaties werd ruimte gegeven aan vrije expressie: de kunstenaar werden niet of nauwelijks randvoorwaarden opgelegd.
De lijst van kunstenaars die in de gemeente Meerssen kunstwerken hebben gerealiseerd, toont namen als Marianne Aartsen, Appie Drielsma, Fons Bemelmans, Felix van de Beek,Paul Beckers, Gène Eggen, Piet Killaars, Godfried Pieters, Sjra Schoffelen, Xander Spronken, Wim Steins, Rob Stultiens, Marc Truijen, Louis Wierts en Shinkichi Tajiri.