Kunst in Meerssen

Van Eyck tot graffiti!

De serene en natuurrijke omgeving van Meerssen nodigt uit tot het maken van kunst. Langs de Geul, in de Oliemolen van Rothem, ontstond na de Tweede Wereldoorlog zelfs een eigen kunststroming: ‘de Meerssense school’, met als beroemdste aanhanger Charles Eyck.

 

Het uitgebreide oeuvre van deze kunstenaar maakte internationaal furore. Voor Meerssense kunst hoef je niet naar een museum: het ‘ligt’ gewoon op straat! Op de meest onverwachte plekjes kom je beeldhouwwerken tegen, van klassiek tot modern. Hartstikke hip zijn de graffitikunstwerken die minder idyllische plekjes zoals fietstunnels opfleuren.

Geschiedenis

Meerssen was en is nog steeds een aantrekkelijke werk- en vestigingsplek voor kunstenaars. De Prix de Rome (de oudste en meest prestigieuze prijs voor talentvolle kunstenaars en architecten is in Nederland) werd maar liefst vijf maal gewonnen door een Meerssense kunstenaar. Na de eerste Wereldoorlog woonden en werkten hier Charles Eyck, Hub Levigne, Jos Tielens, Harry Koolen en Alphons Volders. Zij deden dat in de voormalige oliemolen van Rothem onder leiding van de uit België gevluchte Jan van Puyenbroeck. Er werd zelfs gesproken over de ‘Meerssense School’. 

Ook daarna bleef de gemeente aantrekkelijk als woon- en werkplek voor kunstenaars zoals Rob Stultiens, Gène Eggen en Jos Muris. En nog steeds zijn tal van professionele beeldende kunstenaars in de gemeente woonachtig én werkzaam. Meerssen werd in 1987 extra op de kaart gezet door het zogenaamde MARSNA-project: een internationaal symposium voor beeldhouwkunst dat in nauwe samenwerking met de Jan van Eyck Academie in Maastricht werd georganiseerd. Twaalf beeldhouwers uit Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland en Griekenland werden daarbij gevraagd kunstwerken uit mergel te vervaardigen.

Tegenwoordig

De afgelopen drie decennia heeft de gemeente op systematische wijze een grote variëteit aan kunstwerken in de openbare ruimte geplaatst. Naast ruimtelijke, abstracte vormen zijn er herkenbare figuratieve uitingen. Waar mogelijk en gewenst is gezocht naar aansluiting bij de historische context of ‘couleur locale’. In andere situaties werd ruimte gegeven aan vrije expressie: de kunstenaar werden niet of nauwelijks randvoorwaarden opgelegd.

De lijst van kunstenaars die in de gemeente Meerssen kunstwerken hebben gerealiseerd, toont namen als Marianne Aartsen, Appie Drielsma, Fons Bemelmans, Felix van de Beek,Paul Beckers, Gène Eggen, Piet Killaars, Godfried Pieters, Sjra Schoffelen, Xander Spronken, Wim Steins, Rob Stultiens, Marc Truijen, Louis Wierts en Shinkichi Tajiri.

Ga je mee op pad?

Fiets- en wandel route Kunstwegen Meerssen

De gemeente Meerssen beschikt over circa 60 kunstwerken in de buitenruimte: op pleinen, in parken en in of aan publieke gebouwen... ieder met hun eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden? Download de brochure!

Highlights

Glas in lood raam in de Basiliek Meerssen

Charles Eyck

Eyck (Meerssen 1897-Schimmert 1983), schilder, beeldhouwer, glazenier, wordt niet zonder reden de “Meester van Meerssen” genoemd: in de loop van zijn leven heeft hij vele tientallen kerken in binnen- en buitenland verrijkt met altaarstukken, kruiswegstaties en fresco’s, waarmee hij zich veel waardering en aanzien heeft verworven. Om in zijn levensonderhoud te voorzien heeft hij daarnaast een aanzienlijk aantal kleinere kunstwerken vervaardigd. Vanuit de behoefte zijn creatieve drang te uiten, maar ook om in zijn levensonderhoud te voorzien: Charles Eyck was bepaald niet de enige beeldend kunstenaar, die zijn rekeningen ‘in natura’ betaalde.

Graffiti

Graffiti kunstenaar Marcus Debie heeft zich laten inspireren door gezichten, handen en ogen toen hij in 2017 het graffiti kunstwerk aanbracht op de muren van de fietstunnel Maastrichterweg, beter bekend als de Angelatunnel. Op de muur staat het gedicht Motorrijder van dichter H.J. van Tienhoven.

Kunsthuis Artistiek Meerssen

Meerssen heeft vele bekende, zichtbare of verborgen schatten. Meerssen kent ook veel talent uit verleden en heden. Soms groot en bekend, soms minder bekend. Het Kunsthuis Artistiek Meerssen biedt een nieuw podium in Meerssen voor kwalitatief goede kunst voor kunstenaars, jong en oud, die een binding hebben met Groot-Meerssen. Hier worden kunstenaars uit het verleden en heden gepresenteerd. 

Er valt nog zo veel te ontdekken in Meerssen:

Wakker worden in Meerssen

Of je nou kiest voor een vakantiewoning, loft, bed & breakfast of camping, in Meerssen ben je meer dan welkom. In één van de vele accommodaties word je uitgerust en vol energie wakker om de prachtige omgeving te ontdekken.

Lees verder

Wandelen & fietsen

De groene omgeving van Meerssen nodigt uit om lekker op je fiets te stappen en je wandelschoenen aan te trekken. Al fietsend of wandelend ontdek je zo een landelijk gebied waar je zomaar een klein kasteel ontdekt in de bossen en waar je uitkijkt over een waterrijk gebied vol bewonderenswaardige flora en fauna.

Lees verder

Mis deze hotspots niet

Breng je een bezoek aan Meerssen? Dan hebben wij hier dé hoogtepunten voor je verzameld die je absoluut niet wilt missen. Sommige springen meteen in het oog, terwijl andere echt nog bijna onontdekte parels zijn

Lees verder