Onthaasten in Meerssen

Volop ruimte voor bezinning

Van oudsher is Meerssen een plek van bezinning. Nog steeds bezoeken jaarlijks duizenden pelgrims de basiliek om de wonderen die zich hier voltrokken te gedenken. Niet alleen het religieus erfgoed zet aan tot een pas op de plaats. Ook de natuurrijke omgeving doorspekt met rivieren en beekjes, vol bossen en velden nemen je gedachten weg van de sleur van alledag. Wandelend, fietsend of varend beleef je de rust van de natuur.

 

Maak ook een welkome pauze op een zonnig terras, waar de lokale cultuur je uitnodigt om de kunst van het levensgenieten te beoefenen.

Basiliek van het Heilige Sacrament

De Basiliek  op de Markt wordt ook wel het ‘Pronkstuk van de Maasgothiek’ genoemd. Het middendeel werd omstreeks 800 in Romaanse stijl gebouwd door Karel de Grote. Tussen 1320 en 1340 bouwden de monniken van Reims het lage koorgedeelte in Gotische stijl (vanaf de preekstoel richting altaar). Het middendeel werd aan deze stijl aangepast. In 1465 ging de Basiliek gedeeltelijk in vlammen op. Tot overmaat van ramp waaide de kerktoren gedeeltelijk om in 1649. Vervolgens besloot men hem in 1773 geheel af te breken. De Basiliek werd in de 20e eeuw tweemaal volledig gerestaureerd. In 1938 heeft Paus Pius XI de kerk tot Basiliek verheven.

Maak een pelgrimswandeling in Meerssen

Een pelgrimstocht geeft rust en laat je nadenken over wat belangrijk is in het leven. Een van de populairste pelgrimstochten ter wereld is de Camino de Santiago (ook wel St. Jacobsroute), met duizenden startplekken die allemaal uitkomen in Santiago de Compostela in Spanje. Wist je dat je Nederland helemaal niet hoeft te verlaten voor zo'n pelgrimstocht? Het Jacobspad loopt namelijk ook gewoon door Zuid-Limburg! Geen tijd voor de hele tocht? Er zijn 11 camini's en eentje start in Meerssen! 

Er valt nog zo veel te ontdekken in Meerssen: