Cultureel erfgoed

Laat je verrassen door monumentaal Meerssen

Rijd je Meerssen binnen met de trein, dan is dat een goed begin om de rijke collectie cultureel erfgoed te bewonderen. Het monumentale stationsgebouw uit 1853 met het seinwachtershuisje in vakwerkstijl verwelkomen je in een gebied vol eeuwenoude kerken, molens en kastelen, vaak omringd door uitnodigend natuurschoon. De beroemde Meerssense kunstenaar Charles Eyck liet hier een daar zijn kunstzinnige sporen achter, zo ook in een architectonisch pronkstuk dat je niet kunt missen: de Basiliek van Meerssen. Dit monumentale hoogtepunt werd onder andere gebouwd ter herinnering aan de wonderen die zich hier voltrokken…

Top 3

1

Basiliek van het Heilige Sacrament Meerssen

De Basiliek  op de Markt wordt ook wel het ‘Pronkstuk van de Maasgothiek’ genoemd. Het middendeel werd omstreeks 800 in Romaanse stijl gebouwd door Karel de Grote. Tussen 1320 en 1340 bouwden de monniken van Reims het lage koorgedeelte in Gotische stijl (vanaf de preekstoel richting altaar). Het middendeel werd aan deze stijl aangepast. In 1465 ging de Basiliek gedeeltelijk in vlammen op. Tot overmaat van ramp waaide de kerktoren gedeeltelijk om in 1649. Vervolgens besloot men hem in 1773 geheel af te breken. De Basiliek werd in de 20e eeuw tweemaal volledig gerestaureerd. In 1938 heeft Paus Pius XI de kerk tot Basiliek verheven.

Lees meer
2

Kasteel Vliek

Het oorspronkelijke huis  is omstreeks 1725 gebouwd in Lodewijk XIV-stijl. Van deze oudste bouw resteren alleen nog enkele oude muren aan de vleugel bij het park. Achter het hoofdgebouw ligt een fraaie binnenplaats omsloten door een kasteelhoeve waarvan een vleugel een koetshuis bevat. Naast het huis ligt een park met twee vijvers, aangelegd in het begin van de 20e eeuw als een verfraaiing van een ouder landschapspark uit circa 1800.

Lees meer
3

Leopoldskerkje

Voor 1836 was de Basiliek op de Markt een simultaankerk, dat wil zeggen dat er zowel katholieke missen als protestantse diensten werden opgedragen. De samenwerking tussen de katholieken en de protestanten verliep niet echt soepel. De Belgische koning Leopold l, ook protestant, schonk de protestanten een kerkje dat naar hem werd genoemd: het Leopoldskerkje. 

Lees meer

Ontdek het complete cultureel erfgoed

Meer over Meerssen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website