detail

Wijngoed Raar Saint Remi

In 2013 hebben Josje en Arno Claessens op de Raarberg in het gehucht Raar, de wijntraditie weer nieuw leven ingeblazen. 

Het wijngoed wordt continu verder uitgebouwd en inmiddels groeien de wijnranken ook aan de Lange Raarberg, Kruisdonk te Maastricht en Albig in Rheinhessen (D).

Toen de Romeinen in Meerssen, de poort van het Mergelland, enkele villa’s aan de Via Belgica bouwden, hebben zij ook de wijnbouw op de vruchtbare heuvels rond Meerssen geïntroduceerd zoals op de Wijngaardsberg en de Raarberg.

Feit is dat de eerste vermelding op schrift van Meerssense wijngaarden, dateert uit 968 middels een eerdere inventarislijst bij een akte waarin Koningin Gerberga van Saksen de Heerlijckheid Meerssen schenkt aan de monniken van Saint-Remi uit Reims. 

Deze Franse monniken stichtten rond 1126 in Meerssen een Proosdij en cultiveerden de wijngaarden volgens Franse maatstaf.

Zo hebben Josje en Arno Claessens de wijn de naam Raar-Saint-Remi gegeven als eerbetoon aan de monniken van Saint-Remi en hun (wijn)relatie met Meerssen. 

De wijnen worden onder andere uit de druivenrassen Pinot Noir, Pinot Meunier, Regent, Chardonnay, Pinot Gris en Pinot Blanc gemaakt. Inmiddels wordt ook een Methode Porto en een Methode Traditionelle gemaakt. 

Voor de Methode Porto wordt een brandewijn gebruikt, die gemaakt is uit appelcider ook wel Calvados genoemd. De appelcider wordt gemaakt op het wijngoed waarna Mworveld Distillery in het Meerssense gehucht Moorveld, er een Calvados uit destilleert. 

In Meerssen, aan de Lange Raarberg, is inmiddels een nieuwe wijngaard aangekocht en in Kruisdonk Maastricht, naast de nieuwe culinaire oase van Toine Hermsen, is een wijngaard aangeplant met de Champagnerassen Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay om daar een Methode Traditionelle van te gaan maken.

Wijngoed Raar Saint Remi is onderdeel van Wijngaardwandeling Meerssen

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!