Van harte welkom!

Zuid-Limburg zal je verbazen… het buitenland in eigen land lonkt! Dank voor alle steunbetuigingen na de wateroverlast, Zuid-Limburg is grotendeels hersteld. In onze heuvels word je meer dan ooit gastvrij onthaald, zelfs Meerssen is weer toegankelijk. Kom vakantie vieren in Zuid-Limburg en wees welkom. Juist nu. Wij helpen je veilig op pad!

Domein De Wijngaardsberg

Ulestraten Bezoek website

Domein De Wijngaardsberg

Domein De Wijngaardsberg Wijngaardsberg 2Ulestraten 06-29554699/043-3580872 Naar de website
De oudste wijngronden van Nederland? De Wijngaardsberg in Ulestraten! 

Het oudste bewijs van wijnbouw in Nederland komt uit 968. De Frankische koningin Gerberga schenkt bezit in deze streek aan de Abdij van Reims, waaronder haar wijngaarden op de Wijngaardsberg. 

Benedictijner monniken komen naar Meerssen, stichten de Proosdij en gaan de wijngaard bewerken. In de kleine ijstijd, vanaf 1400, wordt wijnbouw moeilijk. Alleen de beste liggingen blijven bestaan, zoals hier. 

Tot de Fransen rond 1800 de Proosdij opheffen en de wijngaard gerooid wordt. De spindel van de wijnpers is bewaard en in het bos hiernaast zijn de terrassen nog zichtbaar.

Sinds de negentiende eeuw wordt het warmer, hier is nu het klimaat van de Bourgogne in de jaren ’70. Warm genoeg voor mooie wijn. In 2002 keert de druif dan ook terug. Eerst bescheiden, een halve hectare Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed, de wijnen worden alom geprezen. 

In 2008 wordt uitgebreid met Pinot Noir en Chardonnay, in 2010 volgen spectaculaire terrassen met Pinot Gris, in 2013 en 2019 groeit de wijngaard verder. Het domein is nu 3,3 hectare groot.

Overzicht

Adres
Wijngaardsberg 2, Ulestraten
06-29554699/043-3580872
Openingstijden en tarieven

 

Gehandicapten

Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Dit vind je vast ook interessant!

Ontdek op onze website nog meer leuke tips en thema's, bezienswaardigheden & attracties. Klik op een van onderstaande links en zie wat er allemaal te doen is.
Wijn

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website