detail

Curfsgroeve

Gemeentebroek
Meerssen
Tussen de dorpen Berg en Meerssen vind je vrij onverwacht langs de hellingbossen een enorme, diepe kuil in het landschap. 

In de Curfsgroeve werd zo’n 70 jaar lang kalksteen gewonnen, tot in 2009 werd er nog kalk geleverd aan DSM voor de productie van
kunstmest. Uiteindelijk werd deze dagbouwgroeve zo’n 40 hectare groot en 40 tot 50 meter diep. 

De groeve was te bereiken via een 200 meter lange tunnel. Nu is de groeve afgesloten voor publiek en dat heeft zo z’n vruchten afgeworpen.

In de Curfsgroeve komen bijzonder veel zeldzame planten en dieren voor. De hellingbossen en de steile kalkwanden die de groeve omringen, zorgen voor een beschutte leefomgeving, een paradijs voor de meest ‘verlegen’ soorten. 

Zo leven hier de ijsvogel en de vroedmeesterpad, maar ook vossen, konijnen, bunzings en woelmuizen zoeken er toevlucht. Wilde bijen maken massaal kleine holletjes in de kalksteenwanden en zelfs de bedreigde geelbuikvuurpad voelt zich thuis in de Curfsgroeve.

De Curfsgroeve is geologisch interessant vanwege de verschillende steenlagen, waarin indrukwekkende fossielen zijn gevonden: kaakbotten en tanden van de mosasaurus, nautilusschelpen, heel veel haaientanden en complete pantsers van pantservissen. 

De groeve is nog steeds in beweging. Er zijn kleine instortingen, aardverschuivingen en er ontstaan puinwaaiers en kleine bronnetjes. Al dit moois zie je het best vanuit het uitzichtpunt. Het panorama over de groeve is ronduit spectaculair.

Toegankelijkheid


Er zijn geen noemenswaardige gehandicaptenvoorzieningen

Routes in de buurt

Leuks in de buurt!