De Geschiedenis van Meerssen

Van Boulogne naar Keulen en van Marsna tot Meerssen

Meerssen is ontstaan in een moerasachtig gebied dat ooit onderdeel was van de uitgestrekte Germaanse wouden. De ligging aan de Via Belgica, een belangrijke Romeinse handelsweg tussen Boulogne sur Mer en Keulen, droeg enorm bij aan de groei van Marsna (de Romeinse naam voor Meerssen). Een ‘vurig’ bezoekje van de Noormannen legde alles compleet in as, maar Karel de Grote herontdekte Meerssen als plek om zich terug te trek ken tijdens zijn reizen.

Romeinen en de Via Belgica

Waar de Romeinen zich vestigden, werd altijd hun cultuur dominant. Voorbeelden hiervan zijn hun taal het Latijn, hun degelijke bouwstijl, uiterlijke en persoonlijke verzorging en eetpatronen. Ook in Marsna, de Romeinse benaming voor Meerssen, is dit zo gegaan.Meerssen lag aan de Via Belgica, een belangrijke hoofdweg die vanuit het Franse Boulogne sur Mervia via Tongeren over Maastricht naar Heerlen voerde. In combinatie met goede aan- en afvoerwegen, voldoende water, bossen en vruchtbare grond was Marsna een uitstekende vestigingsplek. Zoals de overblijfselen van de Villa Herkenberg (momenteel met zand afgedekt) laten zien, was Meerssen inderdaad een plaats waar het goed toeven was voor de Romeinen. In directe nabijheid van de plek waar de villa heeft gestaan staat een infomeubel dat op locatie meer vertelt over de Romeinse villa die hier ooit stond.

Noormannen en het Verdrag van Meerssen

Ook de Noormannen deden Meerssen meerdere malen aan. Door hun toedoen ging Meerssen eenmaal in vlammen op. Later werd Meerssen een pleisterplaats van Karel de Grote (748-814). Deze vorst bezat een palts (grote hoeve) in Meerssen. Deze palts wordt gezien als de mogelijke verblijfplaats voor de keizer als hij op doorreis was door zijn grote rijk. De kleinzonen van Karel de Grote verdeelden in 870 het Frankische rijk. Deze gebeurtenis staat bekend als ‘Het verdrag van Meerssen’.

Romeinse schatkamer van Meerssen

In de kern van Meerssen word je omringd door historie. De oude Basiliek, het Proosdijpark en de monumentale stationsgebouwen: je bewondert ze allemaal tijdens deze wandeling. Toch gaat de geschiedenis van Meerssen verder terug dan boven de grond zichtbaar is.

Highlights

Via Belgica fietsroute

Fiets eens de speciale Via Belgica fietsroute. Dit is een route langs het traject van de Via Belgica, de oude Romeinse hoofdweg die dwars door Zuid-Limburg liep. De weg verbond de Atlantische kust met Keulen en liep door de Romeinse ‘Germania Inferior’.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Meerssen: