Wat te doen in Meerssen?

Kom jezelf vermaken en verwennen

Kom slapen, eten, fietsen, feesten, kijken, wandelen, bezinnen of paardrijden, maar kom vooral jezelf vermaken in het prachtige Meerssen. Molens, kerken, kastelen en parken nemen je mee naar het Meerssen van vroeger, terwijl de aantrekkelijke winkels je trakteren op de laatste shoppingtrends.

 

Liefhebbers van rust trekken al wandelend, fietsend of te paard de uitgestrekte natuur in, waar de Maas, de Geul en de Watervalbeek de levensaders vormen voor de zeldzame flora en fauna. Uitgerust en klaar voor wat reuring? Het hele jaar door zijn er de meest uiteenlopende evenementen.

Laat je verrassen door monumentaal Meerssen

Rijd je Meerssen binnen met de trein, dan is dat een goed begin om de rijke collectie cultureel erfgoed te bewonderen. Het monumentale stationsgebouw uit 1853 met het seinwachtershuisje in vakwerkstijl verwelkomen je in een gebied vol eeuwenoude kerken, molens en kastelen, vaak omringd door uitnodigend natuurschoon. De beroemde Meerssense kunstenaar Charles Eyck liet hier een daar zijn kunstzinnige sporen achter.

Winkelplezier voor fashionlovers

Het monumentale hart van Meerssen verrast met onverwacht veel leuke, kleine zaken van zelfstandige ondernemers: exclusieve dames- en herenmode, jaloersmakende sieraden, alles voor de inrichting van je huis en inspirerende cadeau suggesties. Ook in de omringende woonkernen zoals Bunde, Geulle, Ulestraten en Rothem vind je kleine shoppingparels. 

Kunst in Meerssen: van Eyck tot graffiti

De serene en natuurrijke omgeving van Meerssen nodigt uit tot het maken van kunst. Langs de Geul, in de Oliemolen van Rothem, ontstond na de Tweede Wereldoorlog zelfs een eigen kunststroming: ‘de Meerssense school’, met als beroemdste aanhanger Charles Eyck. Het uitgebreide oeuvre van deze kunstenaar maakte internationaal furore. Voor Meerssense kunst hoef je niet naar een museum: het ‘ligt’ gewoon op straat! 

Ga je mee op pad?

Wijngaardwandeling Meerssen

Bekijk de online brochure of haal deze gratis bij de Visit Zuid-Limburg shops of -servicepunten.

Fiets- en wandel route Kunstwegen Meerssen

De gemeente Meerssen beschikt over circa 60 kunstwerken in de buitenruimte: op pleinen, in parken en in of aan publieke gebouwen... ieder met hun eigen verhaal. Nieuwsgierig geworden? Download de brochure!

RivierPark Maasvallei ontdekkingskaart

Ontdek het RivierPark Maasvallei zelf. Laat je inspireren door de gratis ontdekkingskaart.

Lange afstands-wandeling

Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 Nederlandse en Belgische Maasgemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als 'Beste wandelroute van de Benelux'

Een uitgebreid netwerk voert je langs de mooiste plekjes

De groene omgeving van Meerssen nodigt uit om lekker op je fiets te stappen en je wandelschoenen aan te trekken. Al fietsend of wandelend ontdek je zo een landelijk gebied waar je zomaar een klein kasteel ontdekt in de bossen, waar je uitkijkt over een waterrijk gebied vol bewonderenswaardige flora en fauna en waar gezellige terrassen in de kleine dorpskernen gelegenheid bieden voor een verkwikkende pauze. 

Volop ruimte voor bezinning

Van oudsher is Meerssen een plek van bezinning. Nog steeds bezoeken jaarlijks duizenden pelgrims de basiliek om de wonderen die zich hier voltrokken te gedenken. Niet alleen het religieus erfgoed zet aan tot een pas op de plaats. Ook de natuurrijke omgeving doorspekt met rivieren en beekjes, vol bossen en velden nemen je gedachten weg van de sleur van alledag.

Alle bezienswaardig-heden

Kom jezelf vermaken. Kom slapen, eten, fietsen, feesten, kijken, wandelen, bezinnen of paardrijden, maar kom vooral jezelf vermaken in het prachtige Meerssen. Bekijk alle attracties & bezienswaardigheden op de kaart.

Er valt nog zo veel te ontdekken in Meerssen: