Hotspots in Meerssen

Camera in de aanslag: dit wil je niet missen in Meerssen

Breng je een bezoek aan Meerssen? Dan hebben wij hier dé hoogtepunten voor je verzameld die je absoluut niet wilt missen. Sommige springen meteen in het oog, terwijl andere echt nog bijna onontdekte parels zijn. Ga op pad, vink ze allemaal af en laat je verrassen door de veelzijdigheid van Meerssen. Ontdek groene oases van rust en pareltjes van cultureel erfgoed. Vergeet niet om een selfie te maken bij deze hotspots en je mooiste ontdekkingen te delen met de wereld. #visitzuidlimburg

 

Deze highlights mag je niet missen

1

Basiliek van het Heilige Sacrament Meerssen

De Basiliek op de Markt wordt ook wel het ‘Pronkstuk van de Maasgothiek’ genoemd. Het middendeel werd omstreeks 800 in Romaanse stijl gebouwd door Karel de Grote. Tussen 1320 en 1340 bouwden de monniken van Reims het lage koorgedeelte in Gotische stijl. In 1465 ging de Basiliek gedeeltelijk in vlammen op. Tot overmaat van ramp waaide de kerktoren gedeeltelijk om in 1649. Vervolgens besloot men hem in 1773 geheel af te breken. De Basiliek werd in de 20e eeuw tweemaal volledig gerestaureerd. In 1938 heeft Paus Pius XI de kerk tot Basiliek verheven. De Basiliek is voorzien van prachtige gebrandschilderde ramen van de beroemde Meerssense kunstenaar Charles Eyck.

Lees meer
2

Synagoge

De Synagoge werd tussen 1851 en 1853 gebouwd naar een ontwerp van de gerenommeerde architect J.L. Lemmens uit Beek. Op 17 juli 1853 nam de Joodse gemeenschap de Synagoge officieel in gebruik voor de eredienst. In de Tweede Wereldoorlog kwam hieraan een einde toen nagenoeg alle Joodse inwoners van Meerssen werden gedeporteerd en de Synagoge langzaam in verval raakte. In 1989 werd een grootschalige, door Rijk, Provincie en Gemeente Meerssen opgezette restauratie van de Meerssense Synagoge afgerond. De bronzen deuren van de Synagoge zijn vervaardigd door de Maastrichtse kunstenaar Appie Drielsma. Op de deuren staan de namen en de geboorte- en sterfdata van de Joden vermeld, die in Meerssen hebben gewoond.

Lees meer
3

Proosdijpark

Het historische Proosdijpark is een prachtig wandelpark met vijver en eeuwenoude bomen. Ook zijn in het park diverse kunstwerken te bewonderen. Voor de ingang van het park is links de gerestaureerde Watervalderbeek te zien. De Watervalderbeek ontspringt in de prachtige natuur van buurtschap Waterval (Ulestraten). De beek baant zich een weg door de natuur en verdwijnt even buiten Meerssen uit het zicht om zijn weg ondergronds te vervolgen. De beek komt hier weer boven de grond om door het park te stromen. Aan het einde van het park verdwijnt de beek weer ondergronds om uiteindelijk ten zuiden van Meerssen in de Geul uit te monden.

Lees meer
4

Sint Martinuskerk Geulle

Van deze aan de H. Martinus toegewijde kerk in Geulle aan de Maas wordt 1250 algemeen als stichtingsjaar aangehouden. Tegen beter weten in, want zoals meestal het geval heeft ook de geschiedenis van deze historische kerk in dit dorp een voorgeschiedenis. Vast staat immers dat in 1298 door de abt van Kornelimünster in Geul (oude naam voor Geulle) een pastoor werd benoemd. Vast staat ook dat Geul in 1307 een ‘ecclesia integra’ was (een volwassen kerkgemeenschap die zichzelf kan bedruipen) van het dekenaat Suestra (Susteren). Uit het feit dat deze ‘volwassen’ kerken doorgaans de oudste waren kan worden afgeleid dat de Sint Martinusparochie lang vóór 1250 bestaan moet hebben en een kerk of kapel bezat.

Lees meer
5

Erfgoedhuis

Het Erfgoedhuis vormt voor de bezoeker een aangename kennismaking met de mooie en exclusieve cultuur en natuur van Meerssen en omgeving. Naast exposities over het verleden van Meerssen vinden wisselende kunstexposities plaats en worden lezingen over uiteenlopende thema’s  gehouden. In het Erfgoedhuis staat een Korinthisch kapiteel (180-220 na Chr.), een van de grootste Romeinse schatten uit de regio. Het kapiteel werd gevonden in 1871 bij de Romeinse villa Herkenberg.  

Lees meer
6

Kasteel Vliek

Het oorspronkelijke huis  is omstreeks 1725 gebouwd in Lodewijk XIV-stijl. Van deze oudste bouw resteren alleen nog enkele oude muren aan de vleugel bij het park. Achter het hoofdgebouw ligt een fraaie binnenplaats omsloten door een kasteelhoeve waarvan een vleugel een koetshuis bevat. Naast het huis ligt een park met twee vijvers, aangelegd in het begin van de 20e eeuw als een verfraaiing van een ouder landschapspark uit circa 1800.

Lees meer
7

Rivierpark Maasvallei

Rivier de Maas boetseerde in Limburg door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap. Er ontstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden en een typische fauna en flora. Historische steden en markante dorpen getuigen van een verleden vervlochten met de Maas. Pak je fiets, trek je wandelschoenen aan en ontdek het nieuwe grensoverschrijdend (toeristisch recreatief) natuurgebied Rivierpark Maasvallei zelf.

Lees meer
8

Wijngaardsberg

De oudste wijngronden van Nederland? Dat zijn de flanken van de Wijngaardsberg in het Limburgse Ulestraten! Al in 968 stonden hier druivenstokken, langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De wijngaarden bestonden tot 1800 en in 2002 keerden ze terug. De wijnen van de Wijngaardsberg worden geschonken in top restaurants in Nederland en België. Probeer het zelf, proef bourgondisch Limburg!

Lees meer
9

Waterval

De Watervalderbeek ontspringt in het bos van het gehucht Waterval bij Ulestraten. Door allerlei bronnen in datzelfde bos groeide ze uit tot een mooi kabbelende beek. Daarna wringt zij zich tussen de weiden van Waterval door, richting Meerssen, alweer de beek bij de Pletsmolen onder de grond verdwijnt. Het lieflijke gehucht Waterval ligt in een dal van de Watervalderbeek tussen Ulestraten en Raar.

Lees meer
10

Bunderbos

Het Bunderbos, met een bijzonder rijke en zeldzame flora, is het steilste hellingbos (denk aan stevige schoenen!) van Nederland. Hier ontspringen diverse bronnen en komen bezoekers meerdere kabbelende beekjes tegen. Vooral in het voorjaar is het hier vanwege de rijke voorjaarsbloeiers een waar feest; sleutelbloem, bosanemoon, speenkruid, daslook en vele andere bijzondere soorten zijn dan te zien. 

Lees meer
11

Grafkapel Petrus Regout

De grafkapel van de familie Regout in directe nabijheid van de Basiliek is een in 1883 gebouwde grafkelder naar ontwerp van Petrus Regout. Petrus Regout (Maastricht, 23 maart 1801 - Meerssen, 18 februari 1878) was een Maastrichtse industrieel en politicus woonachtig op kasteel Vaeshartelt dat destijds op Meerssens grondgebied lag.

lees meer

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website