Geschiedenis

Van Boulogne naar Keulen en van Marsna tot Meerssen

Meerssen is ontstaan in een moerasachtig gebied dat ooit onderdeel was van de uitgestrekte Germaanse wouden. De ligging aan de Via Belgica, een belangrijke Romeinse handelsweg tussen Boulogne sur Mer en Keulen, droeg enorm bij aan de groei van Marsna (de Romeinse naam voor Meerssen). Een ‘vurig’ bezoekje van de Noormannen legde alles compleet in as, maar Karel de Grote herontdekte Meerssen als plek om zich terug te trek ken tijdens zijn reizen.. Alles over het roerige en invloedrijke verleden van Meerssen leer je in het Erfgoedhuis.

Romeinen en de Via Belgica

Waar de Romeinen zich vestigden, werd altijd hun cultuur dominant. Voorbeelden hiervan zijn hun taal het Latijn, hun degelijke bouwstijl, uiterlijke en persoonlijke verzorging en eetpatronen. Ook in Marsna, de Romeinse benaming voor Meerssen, is dit zo gegaan.Meerssen lag aan de Via Belgica, een belangrijke hoofdweg die vanuit het Franse Boulogne sur Mervia via Tongeren over Maastricht naar Heerlen voerde. In combinatie met goede aan- en afvoerwegen, voldoende water, bossen en vruchtbare grond was Marsna een uitstekende vestigingsplek. Zoals de overblijfselen van de Villa Herkenberg (momenteel met zand afgedekt) laten zien, was Meerssen inderdaad een plaats waar het goed toeven was voor de Romeinen. In directe nabijheid van de plek waar de villa heeft gestaan staat een infomeubel dat op locatie meer vertelt over de Romeinse villa die hier ooit stond.

Noormannen en het Verdrag van Meerssen

Ook de Noormannen deden Meerssen meerdere malen aan. Door hun toedoen ging Meerssen eenmaal in vlammen op. Later werd Meerssen een pleisterplaats van Karel de Grote (748-814). Deze vorst bezat een palts (grote hoeve) in Meerssen. Deze palts wordt gezien als de mogelijke verblijfplaats voor de keizer als hij op doorreis was door zijn grote rijk. De kleinzonen van Karel de Grote verdeelden in 870 het Frankische rijk. Deze gebeurtenis staat bekend als ‘Het verdrag van Meerssen’.

Highlights

Bronsreliëf Marsna

Het bronzen kunstwerk Marsna (Romeinse benaming voor Meerssen) siert de gevel van het Maison de Ville (entreegebouw Bestuurscentrum) aan de Markt. Het reliëf is gemaakt door beeldend kunstenaar Wil van der Laan (Bunde, gemeente Meerssen). De vier panelen van het kunstwerk verbeelden elementen uit de rijke geschiedenis van de gemeente Meerssen. Belangrijke personen en gebeurtenissen uit de historie van Meerssen passeren de revue. Te zien zijn onder andere Karel de Grote, het Verdrag van Meerssen, Koningin Gerberga, het Bloedwonder en het Brandwonder. In elk paneel vormt de meanderende rivier de Geul de verbindende schakel.

De Via Belgica door Meerssen

Via Belgica laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent, zo ook in Meerssen. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten.

Lees meer
Herman Wehkamp
Herman Wehkamp Coordinator Routepunt VVV Zuid-Limburg

Fiets eens de speciale Via Belgica fietsroute. Dit is een route langs het traject van de VIA BELGICA, de oude Romeinse hoofdweg die dwars door Zuid-Limburg liep. De weg verbond de Atlantische kust met Keulen en liep door de Romeinse ‘Germania Inferior’.

Meer over Meerssen

Deel deze pagina met je familie en vrienden

Terug naar de website